Sanna Eloranta | Mistä virtaa aivotyöläisen arkeen?
788
post-template-default,single,single-post,postid-788,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,paspartu_enabled,paspartu_on_bottom_fixed,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
 

Mistä virtaa aivotyöläisen arkeen?

Mistä virtaa aivotyöläisen arkeen?

Toivon parempaa työtehoa.
Toivon, että työ ei vie kaikkea energiaani vaan jaksan harrastaa illalla.
Olen lukenut paljon ravinnosta ja liikunnasta, mutta en tiedä mihin uskoa ja mistä aloittaa.

Tässä on kolme yleistä lausetta asiakkailtani, jotka ovat aloittamassa kanssani yhteistyötä. Samaan aikaan tv, internet ja bussien mainoskyltit huutavat: ”Valmiste X palautti energiani arjessa.” Suuri joukko ihmisiä on ymmällään hyvinvoinnin tietoviidakossa. Jopa tutkitun tiedon ja mainoksen erottaminen toisistaan on ajoittain haastavaa.

Perusravintolisillä on paikkansa, kun ruokavaliorunko ja elämäntavat ovat muiltakin osin kunnossa tai remontoinnin alla. Valitettavan usein perusasioiden toteutus arjessa on puutteellista – hypätään suoraan hifistelemään mikrotason asioilla. Yleisimmät ruokavalion kompastuskivet kokemukseni mukaan ovat:
1) liian niukka ja yksipuolinen aamupala
2) iltapäivän välipalan puuttuminen
3) liian vähäinen veden juonti ja / tai turhan runsas kahvin juonti

Pelkästään sen sisäistäminen, että purkki jogurttia ei ole runsas ja monipuolinen aamupala on tuonut uuden vireyden asiakkaideni työpäivään. Kun lisätään veden juontia pitkin päivää ja välipalan syöminen iltapäivän kahvitauolle, ollaan toden teolla matkalla kohti tehokkaampaa iltapäivää töissä ja virkeämpää iltaa kotona.

Runsas aamupala pitää nälän loitolla lounaaseen asti ja antaa keholle hyvän ravintostartin päivään. Lounas on tällöin todennäköisesti laadukkaampi ja annoskoko ehkä hieman pienempi, jolloin vältytään lounaan jälkeiseltä väsymykseltä. Iltapäivän väsymyksen ajaa lopullisesti pois veden juominen pitkin päivää sekä välipalan syöminen 2 – 4 tuntia lounaan jälkeen.

Ruokavalioesimerkki kiireiseen arkeen:
Aamupala klo 7
Kaurapuuro, runsaasti raejuustoa, marjat, muutama pähkinä TAI ruisleipää, lohta / kananmunia, leikkelettä, salaatti.
Lounas klo 11
Työpaikkaravintolassa esimerkiksi jauhelihaa, perunoita, leipä, salaatti, oliiviöljy ja raejuusto.
Välipala klo 14 – 15
Maitorahka, hedelmä ja kourallinen pähkinöitä.
Päivällinen klo 17 – 18
Riisi, broiler / kalkkuna, salaatti, avokado / siemenet.
Iltapala klo 20 – 21
Kaurapuuro, raejuusto, marjat TAI kauraleipä, lohi ja / tai kananmuna, juustoa, paprikaa ja porkkanaa..

Vettä noin 2 litraa päivässä ja kahvia maksimissaan 1 – 3 kuppia päivässä.

Mitä ajatella kaiken maailman ”ravintoismeistä”?

Aivotyöläisen parhaat virtalähteet ovat:
1) Laadukas 7 – 9h yöuni
2) Säännöllinen ja helppo ruokailu
3) Fyysisen kunnon ylläpitäminen

Mitä sitten ajatella ”ravintoismeistä”? Ajatukseni on, että jos ne antavat intoa panostaa monipuoliseen ruokailuun ilman monien ravintoaineiden demonisointia, ne voivat palvella arjen jaksamista. Jos ne sen sijaan rajoittavat ruokailua ja lista siitä mitä ei saa syödä on pitkä, vaara ravintovajeille lisääntyy. Samalla kiireisen arjen ruokailun ylläpitäminen vaikeutuu, jos ei voi syödä esimerkiksi työpaikkaravintolassa, koska siellä ei ole tarjolla oman ”ismin” mukaista ruokaa.

Alkuperäinen blogi julkaistu http://parempaaelamaa.org/2016/08/24/aivotyolaisen-arki/